Trots att jag använder flera tillagningsmetoder, tycker jag att mina råstekta potatis går både snabbt och blir gott.
Köp tvättade potatis, då slipper du göra annat än hastigt skölja dem.
Jag börjar med att skära dem i centimetertjocka skivor. Förkoka dem sidan i mikron cirka 8 minuter på full effekt. Jag har ett särskilt kärl för ångkokning i mikron, men det går lika bra att lägga dem i en skål med lite vatten i botten.
I stekpannan smälter jag smör tillsammans med rapsolja. Jag tar ganska mycket – det blir smarrigast så och sänker GI-värdet.
Stek på de förkokta skivorna rätt hårt i 1-2 minuter. Sänk sedan värmen och krydda med salt, peppar, örtblandning (gärna med rosmarin) och eventuellt vitlök. Lägg på ett lock.
Nu står de och blir helt färdiga medan jag fixar såsen, steker kött, eller fixar med salladen. Vänd runt potatisen någon gång.
De är helt klara strax innan de blir så mjuka att de går sönder när man vänder dem – det går ganska fort, så håll ett öga på dem.
Till dessa behövs ingen sås alls, men det är inte förbjudet att komplettera med det. Kanske bara lite rödvinssky till köttet?
Låter smarrigt – men jag skulle inte kalla förkokta potatisar för råstekta. Snarare stekta. Men de kan ju i princip vara lika goda ändå…