Så roar du dig med en fritös

Vill du sänka GI-värdet på dina kolhydrater är en fritös bra att ha. Fettet gör att de GI-höga potatisen kommer ned på mera anständiga nivåer.
Gör du som engelsmännen och har på vinäger efteråt så blir det ännu bättre ur den synpunkten.
Det är väldigt trevligt och enkelt att laga mat med en fritös. Fish and chips, chicken nuggets och annat gör man på en kvart totalt från start.
Den sortens mat är dessutom väldigt uppskattad av barnen. Billigt, sparar tid och gott – bättre kan det inte bli.

När jag gör pommes brukar jag följa ”the belgian style”. Läs allt om det här: http://www.belgianfries.com

Det blir också gott att fritera morotsstavar, dill, sparris, korv, köttbullar, mm. Ibland när jag friterat en rätt brukar jag prova med ett litet smakprov av någon annan matvara efteråt, bara för att se hur det blir. Det är ganska kul.

Men det är mindre kul att göra frityrsmet för bläckfiskringar, räkor, fisk, mm. Det kladdar som sjutton och oljan blir fortare dålig av allt som ramlar av matvarorna under friteringen.

Jag använder rapsolja därför att den precis som olivolja är omega 9-fet. Majsolja har mycket omega 6, dvs det dåliga fettet för våra vener. Frityrolja är ofta en blandning av olika, men jag har aldrig provat om det känns bättre än rapsolja.

Olja kan användas 10-15 gånger, beroende på vad du friterar. Du märker på smak och lukt när det är dags att byta olja. Petiga personer tömmer fritösen och sätter oljan i kylen, men det medför så mycket extraarbete att man då drar sig för att fritera. Det går lika bra att låta oljan stå kvar i fritösen. Jag är övertygad om att allt farligt dör vid upphettning till 190 grader, men du får prova på egen risk. En viss oxidation kan uppstå i ytskiktet, men det nafsar du snabbt upp med en hålslev.
Däremot rekommenderar jag att använda en separat olja vid fritering av fet fisk. Risken är annars att pomfritsen smakar lax, t ex. Å andra sidan är det en intressant smakupplevelse om man är lagd på det sättet 🙂

Det är två saker som är viktiga när du väljer fritös: locket ska vara tätt och vara lätt att ta av och på, och den ska ha en kylzon i botten så att nedfallande matrester inte bränns vid. Det gör att oljan håller längre. Sedan är det självklart bra om oljetråget går att ta ut och rengöras enkelt. Jag köpte först en fritös för 129 kronor och den var visserligen enkel att använda och gjorde sitt jobb, men var jäkligt svårt att rengöra och tömma.

Tänk på det här när du friterar:

Se  upp med varornas vätskeinnehåll. Det är viktigt att sänka ned korgen försiktigt och vänta tills oljenivån slutar stiga innan du sätter på locket. Risken är annars oljan väller ut över kanten och du får hela köket fullt av het olja.

En fritös har hög el-effekt, så räkna inte med att kunna köra både vattenkokaren och fritösen samtidigt på samma el-säkring.

Räkna med flera omgångars fritering om du gör fries. När alla ätit färdigt så småplockas det fries ur skålen i alla fall. Det brukar inte bli en smula kvar.

Skaffa en pommes-stavare för att enkelt få jämntjocka fries. Du sparar tid och det ser proffsigt ut. Köpta fries har ibland inbakat fett och det blir inte gott, i alla fall inte lika gott som att göra dem själv.

Har du vältvättat potatis blir det väldigt gott att inte skala dem först. Då får du country style fries. Skalar du i alla fall den tvättae potatisen kan du fritera skalen efteråt. Gott som snacks.

Ha en brandfilt i köket. Släck aldrig oljebrand med vatten. Då exploderar köket. Om du inte dör direkt så brinner åtminstone huset ned.

Håll småbarn på avstånd. Oljan är het ganska länge efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *