Det är enkla tekniska principer som ligger bakom det här sättet att steka köttfärs på.
- Hetta upp järnet med lite olja i. Mindre olja om köttet har mycket fettinnehåll, mera om det är magert.
- Lägg i hela biten utan att dela på den (0,5-1 kg). Låt den fräsa ordentligt på ena sidan medan du kryddar på andra sidan (malen spiskummin är en av de kryddor som passar utmärkt i köttfärs). Vänd sedan biten hel och låt den fräsa på andra sidan så att det även där blir stekyta.
- Dela sedan biten i fyra lika stora delar och vänd dessa. De ska ligga så att det är lite luft emellan den. Och järnet ska vara hett. Märker du att temperaturen sjunker och det börjar komma köttsaft ut måste du höja temperaturen.
- Dela sedan på samma sätt i mindre och mindre bitar som dessutom kan fräsas på alla sina sidor. Krydda emellanåt.
- När bitarna bara är centimeterstora och rejält stekta kan du utan problem hacka dem med stekspaden så att det blir kornigt, så som det ska vara innan man går vidare och gör exempelvis köttfärssås eller liknande.
[…] Mera om du SKA göra hittar du i inlägget “Rätt sätt att steka köttfärs på“. […]
Frysta hamburgare i brödrosten är kanon. Snabbt och enkelt. Frukostmackan får bättre arom också.
D
Blir det inte drälligt med fett som rinner i brödrosten – och med eventuell brandrisk som följd?
Tomas