Matlagning på frihand 

Facebook Twitter Gplus Flickr LinkedIn RSS
Home Alla artiklar Köttfärssås som lyxmat

Köttfärssås som lyxmat

Det går att göra köttfärssås totalt misslyckad. Det här ska handla om hur man gör såsen mera som lyxmat istället. Men först hur du misslyckas:
GÖR EJ SÅ HÄR: Hetta upp stekpannan och lägg i färsklumpen. Platta genast ut den så att järnet svalnar fort. När köttsaften trängt ut sänker du värmen och kokar färsen i sitt eget spad. Ta lite försiktigt med salt och peppar. Häll sedan på en burk krossade tomater och när allt börjat koka igen så serverar du. <–GÖR EJ SÅ HÄR

Mera om du SKA göra hittar du i inlägget ”Rätt sätt att steka köttfärs på”.

Nu till den lyxiga köttfärssåsen.

Medan du steker den magra oxfärsen förbereder du tomatsåsen i en kastrull.

  • Fräs grovhackad lök i en kastrull.
  • Häll på hackade tomater eller slå på krossade tomater från burk.
  • Krydda med buljong, rosmarin, olika sorters peppar efter smak, libsticka, soja, sött paprikapulver och vadhelst du finner lämpligt.
  • Låt koka i en halvtimme. Kör sedan runt med mixerstaven så att det blir ungefär som en barbecue-sås.

Lägg i det stekta köttet, späd med vatten, och låt puttra i en timme på spisen. Under denna tid dukar du och förbereder annan matlagning. Om du har en kastrull med dropplock kan såsen puttra hur länge som helst.

När det är dags för servering gör du finishen på såsen.

  • Häll i grädde.
  • Spruta i lite passerad tomat från tub.
  • Häll i rött vin eller portvin.
  • Lägg i rejält med pressad vitlök.
  • Smaka av med sälta (salt eller flytande buljong) och peppar (svartpeppar eller chilipeppar).
  • Släng i en näve torkad oregano och rör om. Nu ska såsen bara bli varm, inte koka (på grund av grädden).

Om det är sommarsäsong och du har färska örtkryddor kan du göra ett knippe av dessa och låta koka med. Innan du slår i grädden tar du bara ut örtknippet och slänger i någon soppgryta du har stående i kylen, så kan det koka med där när du värmer soppan nästa gång.

När du serverar köttfärssåsen täcker du den med klippt persilja först.

Gör du en jäklig stark sås serverar du turkiskt yoghurt med klippt färsk mynta i (eller torkad om du inte har färsk) till. Det kan klickas ut med sked uppe på såsen när den år upplagd på tallriken.

Related posts:

  1. Rätt sätt att steka köttfärs på
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
4 Comments  comments 

4 Responses

  1. Tcarls

    http://pulvermos.se/recept/

    Jag har ingen humor och glömde lägga till: ”vill du äta såsen utan något till och direkt ur grytan kan du strunta i dukning, mm”

    :-)

    /Pulvret

  2. robert

    Vill inte vara dryg eller så men varför skriver du ”under tiden dukar du och förbereder annan matlagning”? Det är ett recept på köttfärssås, tror inte folk vill ha hjälp med att planera utomstående aktiviteter…

  3. [...] Vill du provläsa på pulvermos.se kan du testa t ex Köttfärssås som lyxmat. [...]

  4. [...] stekspaden så att det blir kornigt, så som det ska vara innan man går vidare och gör exempelvis köttfärssås eller liknande. Etiketter:Köttfärs, Metod, Rätt sätt, Steka [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© Tomas Carlsson