Pizzabluffen ingenjören avslöjar

Av priset att döma får man mera pizza om man köper en familjepizza.
Faktum är att en familjepizza upplevs som mer än tre pizzor.

Men så är inte sanningen. En familjepizza kostar i regel mera än två pizzor men mindre än tre pizzor. Samtidigt är en familjepizza mindre till ytan sett än vad två pizzor är. Närmare bestämt får man 29 kvadratcentimeter mindre pizza om man väljer det dyrare alternativet.

Det är en rejäl vinst för pizzerian att baka en familjepizza, jämfört med att baka två vanliga pizzor. Både i tid och pengar. Samtidigt ger det också mer pengar.

Jag tittar in på en sajt för pizzerior och väljer slumpmässigt en av pizzeriorna. Där kostar den billigaste pizzan, en Margerita, 55 kronor. Samma pizza i familjeformat kostar 150 kronor. Att köpa två vanliga kostar då alltså 40 kronor mindre än en stor.

På andra pizzerior jag varit på har förhållandet varit detsamma.

I och med mindre yta och mindre arbete borde ovanstående familjepizza kosta högst 90 kronor.

Låt oss nu gemensamt tala om detta för alla pizzerior i landet och ändra på prissättningen på våra pizzor.

© Tomas Carlsson 2011-11-24

 

 

5 kommentarer

  1. Men…

    Min pizzeria använder tre degklumpar för att göra en familjepizza som sedan kavlas ut lika lövtunt som de vanliga pizzorna. Borde då inte ytan vara densamma som för tre pizzor?? (OBS – detta sker inför mina ögon så jag vet att det är helt sant!)

    1. Det dom inte tänker på är att en familjepizza oftast är mycket tjockare oxå, sen beror det väll på oxå villen ppizzeria det handlar om

  2. På en del ställen får man en tvåliters läsk på köpet när köper familjepizza. Den kostar 30 kronor annars.
    Alla äter inte pizzakanterna och är det inte mera kanter på två vanliga pizzor än på en stor?

  3. Lf6kpizza me5ste vara kusin till den lf6kpaj som jag gjorde ff6r ne5gra e5r sedan – bra att bli pe5mind ff6r jag minns att den var myekct god. Jag har emellertid ff6r mig att lf6ken skulle steka myekct le4ngre, en timme eller se5. Din pizzavariant e4r se4kert snabbare och e4r he4rmed beste4lld hos maken ff6r servering ne4sta fredag. Det e4r ne4mligen han som ste5r ff6r kosthe5llet he4r hos oss!Me5 se5 ff6rtre4ffligt f6nskar Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *