Så blir det kokta fläsket stekt

En knaprigt god fläskestek

En redigt go dansk ribbestek med knaprig svål är inget svårt, men det tar lite tid. I alla fall  jämfört mot att gaffelpunktera och micra en färdigportion från kyldisken.

Man värmer ugnen till 250 grader och slänger en revbensstek, med svål, på rygg i en ugnsform (alltså det benfria som sitter utanpå Nasses revben läggs med svålen neråt). Häll på vatten så att det täcker svålen och ställ i ugnen. Det som händer är att man kokar ur fettet ur svålen så att den senare blir knaprig och fin. Denna metod funkar även för andra fettrika kötträtter där man vill öka knaprigheten.

Skala och skär några morötter i lagom munsbitar eller tjocka skivor.

Efter 20 minuter tar man ut steken och vänder den. Om du inte har köpt en stek med färdigsnittad svål, så skär du nu parallella snitt tvärs över, genom svålen och fettet, med 1/2 cm emellan. Vissa gillar att göra ett rutnät av snitt.

Gnugga in salt så att det kommer ner i skårorna, flingsalt funkar bäst. Lägg morotsbitarna i spadet och ställ in steken i ugnen i en halvtimme i samma temperatur som innan. Därefter sänker du värmen till 175 grader och låter steken stå i minst trekvart, tills svålen är brun och knaprig. Ta ut steken och låt den vila 10 minuter innan du skivar upp den.

Skyn slår du av och låter stå så att fettet flyter upp, skeda av det och krydda/salta.  Ställ i kylen för att bre på kavring om du gillar ”fittamadar” *).

Använd resten av skyn till såsen. Kokt potatis, rödkål och skysås är klassiska tillbehör.

Se även Dagens mat-aforism 7.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *