Rätt vad det är när du går i affären har de en kampanj där de säljer hela bitar benfri fläsk-karré´för ett kilopris som är löjligt lågt. Då köper du tio kilo och stoppar i den toppmatade frysen du alltid bör äga för att lura alla livsmedelskedjor när de har locka-in-kunderna-i-butik-kampanjer.
Här är en sällsynt vacker karrébit (alltså vanlig grishals) med en alldeles lagom marmorering (alltså lagom fettsprängd för god smak och saftighet). Men vi ska spränga in lite mera fett – till alla GI-älskares förtjusning.
Nästa steg är att tillreda själva ”stoppningen”. Det är enkelt.
Finhacka ett paket bacon. Ös på med torkad rosmarin, salt, svartpeppar, krossad vitlök, aningen rödvin, och så något annat som jag redan hunnit glömma. Du kommer säkert på något bra själv att komplettera med. Låt gärna blandningen stå en halvtimme efter omrörning.
Då ser det ut så här:
Ja, sen är det dags för själva uppstoppningen. Det kan vara lite knixigt. Om du glömt att tina köttbiten är det helt omöjligt….
Tina alltså köttbiten. Ta en smal och mycket vass kniv och stick rakt igenom köttet från alla håll. Gärna så att varje hål blir ett kryss. Tänk dig en magiker som med smala svärd genomborrar en flätad korg där assistenten just stigit in (och via ett lönnfack hoppat ut igen. Tryck in lämpligt finger i kötthål efter kötthål och tryck in fyllningen så att det blir massor av ”gruvgångar” med det smakrika baconmoset.
Är du ett rovdjur äter du upp hela biten direkt. Är du inte detta så tillagar du den i ugn på 100 grader tills innertemperaturen är 75-80 grader. Jag dristade mig att pensla på lite soja på utsidan före ugnsentrén.
Det största felet med denna tillagningsmetod är att all köttsaft stannar inne i köttet, så det blir inte mycket att göra sås på. Men det kan du å andra sidan göra på något annat sätt istället. Så här ser det ut när det är klart: